Шаховски клуб „Мајур“ основан је у децембру 2015. године. Оснивач и председник клуба је шаховски тренер Трајко Давидовски. Од 2016. године клуб се такмичи у Првој Мачванској оружној лиги, а од 2017. године, уз подршку месне заједнице Мајур и Спортског савеза града Шапца, у две основне школе реализује програм „Мала школа шаха”.

2018. године, на првом првенству ОШ „Мајур“ истакли су се Лука Свилокос и Андреј Јеремић. Они су, након 6 месеци учења код шаховског тренера, као победници школе у својој узрасној групи, стекли право играња на регионалном првенству у Клупцима, где су такође били победници. Прва генерација шахиста ове школе чини пионирску екипу клуба, а Лука Свилокос од ове године игра на омладинској табли за сениорску екипу.

прва генерација шахиста
ОШ „Мајур“

У оквиру пројекта „Мала школа шаха” поред обавезних часова, реализују се два пута годишње сусрети између две школске екипе и сусрети младих шахиста са екипом пензионера. Поре обавезних шаховских партија, одвија се и дружење кроз разговоре деце и пензионера.

Шаховски тренер Трајко Давидовски, који ради са децом, поред тога што игра на првој табли сениорске екипе шаховског клуба „Мајур“ , учествује и на другим турнирима и манифестацијама. На јесен 2018. године у Врњачкој Бањи одржана је Олимпијада спорта, здравља и културе трећег доба. Играјући на првој табли за екипу пензионера из Шапца, остварио је четири победе уз само један пораз, а у симултантки са нашом прослављеном шахисткињом Алисом Марић, један је од ретких који је успео да ремизира.

Овогодишње шаховско првенство одржано је 16. 01. 2019 године.

Карактеристично је да је и ове, као и прошле године,на такмичење дошао велики број ученика оба пола и свих узрасних група, укупно 24 дечака и 11 девојчица. Такмичење је организовано тако да су ученици прво подељени у 2 групе (дечаци и девојчице) а затим у 2 подгрупе (млађа група од 1 до 4, а старија група од 5 до 8 разреда).

Након 5 кола борбених шаховских партија са пуно обрта и узбуђења редослед по групама био је следећи:

Девојчице 1 – 4 разред: Дуња Малетић (3/3),Невена Ракић (3/3),Јована Лукић (3/2) и Анђела Петковић (3/3).

Дечаци 1 – 4 разред: Алекса Шобот (3/1), Димитрије Миловановић (3/1), Никола Алимпић (2/3) и Лука Миловановић (1/1).

Дечаци 5 – 8 разред: Тодор Петровић (5/2), Дарко Мишић (5/3), Андреј Јеремић (6/2), Лука Свилокос (5/3), Страхиња Јокић (7/3) и Стефан Радосављевић (7/3).

Девојчице 5 – 8 разред : У овј групи била је само једна девојчица (Свилокос Јована 8/1), која је проглашена победницом. Јована је иначе добра шахисткиња и сваке године игра за екипу школе на општинском првенству.

Сви наведени ученици у зависности од броја поена освојили су пригодне награде (шаховске књиге или часописе) док су остали ученици добили похвале.

15. Марта 2019. године, у дому месне заједнице Мајур, шах клуб је добио своје просторије, у којима ће се, убудуће, одвијати „Мала школа шаха“. Први час за пионире шаховског клуба обележен је скромно, уз присуство родитеља, представника МЗ Мајур Ивана Нешковића, неколико чланова сениорске екипе ШК Мајур и начелника Мачванског округа Владана Красавца.

Програм „Мала школа шаха“ похађају:

Алимпић Никола, Белић Далибор, Домоњи Доротеа, Јеремић Андреј Јокић Страхиња, Ковачевић Андреа, Лукић Јована, Малетић Дуња, Мишић Дарко, Нинковић Димитрије, Петковић Анђела, Петровић Тодор, Ракић Невена, Савић Урош, Сантрач Милош, Свилокос Вељко, Свилокос Лука, Тешић Павле, Тумбасевић Ана, Шобот Алекса. Велики успех постигли су Јеремић Андреј и Свилокос Лука који су на првенству Мачванског округа за пионире освојили прва места у својим категоријама,и већ играју на омладинској табли за шах клуб.

Нешто је већи број дечака,али су и девојчице врло мотивисане. Ова деца заволела су шах и добро напредују у савладавању правила и принципа ове мисаоне игре. Међу њима налазе се будући шахисти и шахисткиње који ће играти за прву екипу,а вероватно ће доћи и до формирања женске екипе.

шаховске наде Мајура (пионирска екипа ШК Мајур) заједно са неколико чланова сениорске екипе

Сениорска екипа ШК „Мајур“ такмичи се у Првој Мачванској окружној лиги. Стандардни састав чине следећи шахисти: Трајко Давидовски, Милован Мишковић, Радован Карић, Станоје Филиповић, Велимир Шубашић, Иван Лукић, Милован Милутиновић, Жељко Милојевић, Драган Ђурђевић, Зоран Стефановић, Драгица Николић, Јеремић Андреј и Свилокос Лука, а играо је и Петровић Драгомир, који је недавно преминуо.

Школа шаха је БЕСПЛАТНА, а сви заинтересовани се могу јавити тренеру Трајку Давидовском на број телефона 063/376-346

Close Menu