Спорт у Мајуру

Самим тим што Мајур има велики број становника, доста је омладине која је спортски активна. Услови су задовољавајући, али би изградњом фискултурне сале били још бољи.
Од спортова у Мајуру којима се деца и омладина могу бавити навешћемо фудбал, кошарку,(одбојка и тенис су доста популарни али нема клубова у којима се могу тренирати па се играју само рекреативно) два карате клуба, до скоро је постојала и боксерска секција, теквондо, протеклих 10 година Мајурци имају прилику да вежбају у теретани у свом месту. Школски спортски терен је у одличном стању пошто су се у Мајуру 2009. године на њему одржале сеоске олимписке игре.

Фудбалски клуб Мајур

Фудбал је у Мајур дошао после другог светског рата, првобитни фудбалски клуб у Мајуру се првобитно звао Сантос па Партизан, а недуго затим је променио име у Ф.К. Мајур и задржао се до данашњих дана. Деведесетих година прошлог века у Мајуру су била активна два фудбалска клуба Ф.К. Мајур и Ф.К. Олимп. Други фудбалски клуб је имао само омладинске секције и никад није заживео на сениорском нивоу такмичења.
Док је Ф.К. Мајур имао одличну омладинску школу која је редовно хранила фудбалску школу Шабачке Мачве. Породице које су имале већег утицаја при вођењу фудбалског клуба и давања добрих играча су биле Тумбасевић, Видојевић, Реновчевић, а неки од знаменитијих фудбалера у исторји су били Драган Попадић који је осамдесетих година носио и дрес ОФК Београда, ФК Рада из Београда, Љубљанске Олимпије, и белгијског Андерлехта. Легенде фудбала у Мајуру су још и Миле Реновчевић, Васа Чарапић, као и неки други попут Лазара Станишића који није оставио већи траг у ФК Мајур али је успешно наступао за Шабачку Мачву, тренутно игра у Мађарској.
Познати фудбалски тренер Мирослав Ђукић и бивши репрезентативац рођен у Штитару као млад доста времена је проводио у Мајуру. Највећи успеси које Мајур памти што се фудбала тиче су играње у трећем рангу такмичења у ком је ФК Мајур два пута наступао. Тих сезона своје утакмице су играли у Шапцу на стадиону Мачве због неадекватних услова које клуб није поседовао а који су били обавезни за тај ранг такмичења.
Највећи ривали тог времена су им били Ваљевска Будућност, ФК Мионица и ФК Рибница. Мајур је пре неколико сезона доживео крах и испао из петог у седми ранг такмичења где тренутно наступа. Након тог краха дошло је до реорганизације у управи и у стручном кадру и фудбал је поново добио озбиљну причу у овом месту.
За ФК Мајур тренутно играју само домаћи играчи, мајурска деца, студенти и средњошколци без финансиског обештећења и из чисте љубави остварују одличне резултате и прете да се врате на старе стазе славе што уз велику подршку публике заиста и могу. Мајур је тренутно на првом месту међуопштинске лиге и ако настави са сјаним играма следеће сезоне ће се такмичити у вишем рангу.

Митар Паликућа

Од знаменитијих Мајураца што се спорта тиче можемо још поменути и Митра Паликућу, најбољег српског параолимписког стонотенисера, који је 12. на светској ранг листи, али је накнадном одлуком изостао са учешћа на олимписким играма у Лондону 2012. године.
Треба поменути да је пре инвалидитета Митар био веома перспективан фудбалер.

Close Menu